Gastro kvalita v našich vlakoch (porovnanie)

Autor: Marek Stašák | 23.3.2015 o 0:00 | (upravené 23.3.2015 o 11:28) Karma článku: 5,17 | Prečítané:  1381x

Na Slovensku pribudol súkromný dopravca a s tým aj spojený konkurenčný boj o zákazníka . Každá spoločnosť sa snaží prilákať toho svojho na rôzne akcie, zľavy, či iné vychytávky. My sme sa rozhodli porovnať ich možnosti stravovania a ukázať vám, čo vás na cestách postretne.

Regiojet

Súkromný dopravca, ktorý na Slovensku pripravil menší cenový prevrat v cestovaní. Aj takto by sa dal charakterizovať typický žltý vlak. Ukázal, že cesta z Bratislavy do Košíc nemusí stáť 25 eur . Priniesol novú kultúru palubného servisu a s tým aj viacero možností výberu jedla a nápojov. Ich portfólio obsahuje viacero studených pokrmov , polievok , hlavných jedál a dezertov . My sme sa rozhodli vyskúšať a ukázať vám ich studenú ponuku , ktorá sa ideálne hodí na kratšie cesty. Cenová relácia týchto jedál je veľmi rozumná, pohybuje sa od 0,40 eur  (dezerty) až po 3,50  (sushi set). Cena nápojov sa taktiež vysoko nešplhá, pivo (Bernard a Svijany) tu nájdete už za 0,80 eur,  káva a čaj je v ponuke už od 50 centov .

Náš výber spočíval z cestovinového šalátu  (2 eurá), šalátu ceasar (2,50 eur),plneného croissantu  (80 centov) a malinovo-pudingového dezertu  (40 centov). Studená časť výberu je pripravená tak, aby sa k vám dostala rýchlo a priamo k miestu sedenia. Aj preto sú šaláty balené a pripravené mimo vlaku. Takýmto spôsobom dokáže žltý dopravca obslúžiť hneď viacero zákazníkov naraz a nemusíte sa tlačiť v preplnenom  reštauračnom vozni.

Regiojet pre nás pripravil takéto porcie

Celá táto nádielka nás stála len  5,70 eur . Chuťovo zaostal len cestovinový šalát, ktorý ani na oko nevyzeral dobre. No Ceasar šalát, croissant a malinový dezert ulahodil nielen oku, ale aj žalúdku.

Železničná spoločnosť Slovensko

Dopravca, ktorý je s nami už skoro večnosť. Jeho kroky k lepším službám sa zmenili až po nástupe súkromného sektoru. Zrazu človeka na palube prekvapí minerálna voda zdarma , či dokonca denná tlač . Aj ponuka jedál a nápojov prešla zmenou, no tá spočíva len v cenovej úprave. Studenú kuchyňu tvoria rôzne šaláty  (od 3,50),balené bagety  (2 eurá), croissanty  (80 centov), dezerty (marlenka 1 euro) a rôzne maličkosti v podobe sladkých dobrôt. Výberom nápojov slovenský dopravca nezaostáva a ponúka pivo od 1,10 eur  (Kelt, Šariš, Kozel, Plzeň), či kávu a čaj už od 0,50 eura  (podľa podmienok).

Náš výber pre objektívne porovnanie spočíval z croissantu  ašopského šalátu . Dezert v podobe vysušenej marlenky sme pre istotu vynechali.

Nádielka slovenských železníc v podobe jedného šalátu a tzv. croissantu nás vyšla na 4,60 eur . Šalát vyzeral sviežo, no jeho prevedenie celkom nezodpovedalo popisu. Chýbala jarná cibuľka a korenie, no na chuti to neubralo, prekvapila čerstvá zelenina.  Croissant bol už len čerešničkou na torte. V tomto prípade netreba žiaden komentár.

Zhrnutie

Porovnanie studenej kuchyne oboch dopravcov je naozaj zaujímavé.Súkromný sektor vám ponúkne rýchle občerstvenie pre dvoch za cenu toho, čo ten slovenský pripraví pre jedného . Prevedenie a výsledný efekt je viditeľným rozdielom . Nesmieme zabudnúť na fakt, že železnice SR neponúkajú len drahší servis, ale aj samotný lístok.

V budúcom dieli sa budeme venovať vareným výberom.

Redaktor tímu www.kamnajedlo.eu (autor - Marek Stašák)

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?